Laat ik beginnen met te zeggen dat je echt niet de enige bent bij wie planten het moeilijk hebben op dit moment. Elk plantenbaasje stoeit ermee en ook bij PleegPlantje merken wij dat onze groene vrienden ineens gaan kwakkelen ondanks alle zorg die ze krijgen. Het is de winterperiode die maakt dat je planten het zwaar hebben. Hoe komt dat en vooral wat kun je ertegen doen?
1. Zorg voor meer licht
Zonnige dagen zijn nu schaars en als de zon dan eindelijk schijnt, is het meestal maar enkele uurtjes per dag. Je kamerplant komt dus daglicht te kort, vooral de planten die altijd een lichte standplaats in huis moeten hebben. Daglicht is broodnodig voor hem om gezond te blijven, want daar haalt hij zijn energie uit voor het aanmaken van zuurstof en voeding.
Verplaats je planten in de winter dus meer naar het raam of zet ze in de vensterbank. Let wel op dat ze de koude ruit niet raken. En mocht dat niet lukken, denk dan eens na over het aanschaffen van een plantenlamp zodat je daglicht kunt nabootsen. Het houdt je plant gezond.
2. Verhoog de luchtvochtigheid
Het is kouder buiten en wat doen wij dan? We zetten binnen de verwarming hoger. Nu is die warmte lekker maar die zorgt ook voor droge lucht in huis. Je kamerplanten snakken naar een hogere luchtvochtigheid.
Help ze met bakjes water die je bij de plant neerzet of plaats je groene vriend op een schotel met kiezels waarin je water doet. Bij de geleidelijke verdamping zal hij baat hebben.
Wat je ook kunt doen is gezellige plantengroepjes maken door ze dicht bij elkaar te zetten. Planten verdampen water via hun blad en zo profiteren ze allemaal een beetje van elkaar.
Pak regelmatig de plantenspuit erbij, ze zullen je dankbaar zijn of neem je favoriete plant mee in de badkamer als jij zelf gaat douchen. Wil je hem helemaal verwennen, dan is een sproeibeurt onder de douche ultiem genieten voor je plant.
Nog een tip is je wasgoed in de buurt van je planten aan de lucht te laten drogen. Die vochtige was verhoogt de luchtvochtigheid in je kamer.
3. Geef weinig water
Geef je plant in de winter minder water. Dat klinkt een beetje vreemd maar in de zomer hebben je planten gewoon meer water nodig omdat ze dan lekker aan het groeien zijn. Geef jij je planten in de zomer 1x per week water, dan kun je nu gerust een stapje terug doen en 1x in de twee weken je rondje met de gieter maken.
4. Vergeet de plantenvoeding
Geef in de wintermaanden liever geen plantenvoeding. Je plant raakt van slag want hij is in ruststand en doet niets met de voeding. Sterker nog, het kan weleens averechts werken. Die voeding heeft hij nodig als de lente voor de deur staat, want dan gaat de plant weer groeien en kan hij die extra energie goed gebruiken.
5. Wacht met verpotten
Ga je plant nu ook niet verpotten. Doe dit alleen als het echt noodzakelijk is. Deze tijd heeft hij namelijk nodig om tot rust te komen. Van nieuwe grond en een andere pot raakt hij uit zijn doen.
Verpotten is straks weer een leuk klusje in het voorjaar.
6. Let op ongewenst bezoek
Helaas is dit ook de tijd dat je plant makkelijker vatbaar is voor ziekte. Check hem daarom wat vaker zodat je meteen kunt ingrijpen als je ongewenst bezoek ontdekt zoals bijvoorbeeld bladluis of spint. Ben je er op tijd bij, dan kun je nog vriendelijke middeltjes gebruiken. Bijvoorbeeld door de bladen af te nemen met water en een druppeltje groene zeep.
7. Voorkom tocht in huis
Nog een allerlaatste tip. Pas op met tocht in huis. Koude lucht is schadelijk voor de plant die telkens de volle laag krijgt als er een deur opengaat. Sowieso staan planten niet graag op de tocht, het maakt ze kwetsbaar en vatbaar voor ziektes.